Útátadás 2010.08.24. Sajtóközlemény PDF Nyomtatás E-mail
Projekt megnevezés: Útépítési, és -felújítási munkák Nagyúton
Kivitelezés ideje: 2010. 05. 01. - 2010. 09. 30.
Kedvezményezett: Nagyút Község Önkormányzata, 3257 Nagyút, Szabadság tér 1.
Kivitelező: HE-DO Útépítő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., 3261 Pálosvörösmart, Hagyóka út 1.
Tervező: Monaliza Tervező- és Szolgáltató Bt., 3390 Füzesabony, Egyetértés u. 2. II/12.
Közreműködő szervezet: NORDA, Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft., 3525 Miskolc, Széchenyi út 107.
Támogatás összege: 25 582 792 Ft
Tervezett beruházási érték: 28 425 325 Ft
Műszaki átadás: 2010. augusztus 16.
Zárórendezvény: 2010. augusztus 24.
Projekt zárása: 2010. október 29.
Nagyút község önkormányzati úthálózatának állapota vegyes képet mutat. Az Önkormányzat erőfeszítéseinek köszönhetően az utak egy része új vagy újszerű, jó állapotú aszfaltburkolattal rendelkezik. Ugyanakkor még találhatóak a községben elhasználódott, rossz állapotban lévő utak, illetve csak burkolatalappal rendelkező utak és javított földutak is.

A projket Nagyút község belterületi utcáinak útburkolat felújítását érinti a Szabadság teret és a Bajcsy-Zsilinszky utcát illetően. A Táncsics, valamint a Bajcsy-Zsilinkszky utca  engedélyezési terv által érintett szakaszán útépítésre is sor kerül az utcák rossz állapota miatt.
A felújított és épített utak hossza 1207 m és területe 4090 négyzetméter.

Az érintett utcák felújításával javul a közlekedés minősége, biztonsága, ezáltal élhetőbb települési környezet alakul ki.
A lakókörnyezet megfelelő minőségű úton elérhetővé válik, az ideköltöző - vélhetően fiatalabb korosztályt képviselő - lakosság a település demográfiai viszonyaira kedvező hatással lehet.

A beruházással egy rendezettebb településkép alakul ki, amely vonzó lehet a községbe betelepülni vágyó vállalkozások számára, vagy az ide látogató vendégeknek is. Ezáltal a község bevételei közvetett módon növekedhetnek.

A fejlesztés által érintett utcák leromlott állapota nem teszi lehetővé a biztonságos,  a mai kor igényeinek megfelelő közlekedési feltételeket. A település lakossága, illetve az utcákban élők részéről jogosan merült fel az igény az utcák felújítására.
A település keresztutcás szerkezetű, ami a Kál-Nagyút 32106 számú összekötő, illetve a 30 sz. főút bekötőút nyomvonalához csatlakozik.

A Szabadság téren kiépített út a településen a Kál - Nagyút összekötő úthoz csatlakozik, melynek funkciója a Rákóczi út és Táncsics út forgalmának a közforgalomba történő bekötése. A település főterén helyezkednek el a hivatalok, melynek megnövekedett forgalmát bonyolítja az út.

Az út bal oldalán a közhivatalok részére kialakított parkoló helyezkedik el, míg az út jobb oldalán padka és vízelvezető árok került kialakításra.

A Bajcsy Zs. út a település Észak - Dél irányú összeköttetése, ami D-i irányban a József A. utcához, É-i irányban a 32106 sz. úthoz csatlakozik, mint gyűjtő út. A kiépített út jobb és bal oldalán az útpadka mellett kiépített szikkasztó árok van. A beépített ingatlanok előtt mindkét oldalon gyalogjárda épült. A Bajcsy Zs. út végig egyenes vonalvezetésű. Az utat keresztezi a Rákóczi út, illetve bele torkollik az Ady és a Kompolti út.

Jelenlegi állapotában az utcában a földút egyenetlensége miatt a személyautóval való közlekedés maximum 10-20 km/h-s sebességgel lehetséges. Száraz időben a porképződés jelentős, csapadékos időben pedig az út nehezen járhatóvá válik.

A Táncsics utca szilárd burkolattal történő ellátása az utcában és a környező utcákban (Árpád utca, Lehel utca) lévő családi házak és a környező ingatlanok megközelíthetősége miatt mindenképpen indokolt.

Jelenlegi állapotában az utcában a földút egyenetlensége miatt a személyautóval való közlekedés maximum 10-20 km/h-s sebességgel lehetséges. Száraz időben a porképződés jelentős, csapadékos időben pedig az út nehezen járhatóvá válik.

A felújítással érintett utcák közül a Szabadság tér több oktatási, nevelési, illetve közigazgatáshoz, közszolgáltatáshoz kapcsolódó  intézmény megközelítését is lehetővé teszi. Itt található a polgármesteri hivatal, az általános iskola épülete, a művelődési ház, az óvoda, valamint a község temploma is.

A szabadság téri útszakasz iskolabusz közlekedését is lehetővé teszi. A Táncsics és a Bajcsy utcák a község külterületével határosak, ezért azon a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó forgalom is megjelenik.

A település belterületi önkormányzati kezelésű szilárd burkolatú útjainak kiépítettsége 40 % körüli, ezen az arányon tud javítani az útépítéssel érintett utcákhoz kapcsolódó építési munkák elvégzése.

A projekt elsődleges célcsoportja a beruházás által érintett utcák mellett ingatlannal rendelkező állandó és ideiglenes lakosok, akik megújult, rendezett környezetben élhetnek, dolgozhatnak.

Másodlagos célcsoportja a település teljes lakossága, ezen belül is a fiatal képzet munkaerő, akiknek megteremtődnek korszerű infrastrukturális feltételek, ezáltal hozzájárul a település népességmegtartó képességéhez.

Harmadlagos célcsoport, a településen található vállalkozások, amelyek a munkavállalóik számára egy fejlődő települést kínálhatnak, ami hozzájárul a munkanélküliség csökkentéséhez.
Kedvezményezett: Nagyút Község Önkormányzata.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési alap társfinanszírozásával valósul meg.

 
< Előző   Következő >

Elektronikus ügyintézés

Magyar Falu Program

Pályázat

Névnap

Ma 2019. november 22. péntek, Cecília napja van.

www.it-nav.hu Pécs állás egerallas.hu albertirsaallas.hu aszodallas.hu balassagyarmatallas.hu balatonfuredallas.hu balmazujvarosallas.hu batonyterenyeallas.hu SalgotarjanAllas.hu bekesallas.hu bicskeallas.hu budakalaszallas.hu csongradallas.hu Gyongyosallas.hu Esztergom munka BajaAllas.hu KaposvarAllas.hu SzekszardAllas.hu kupon csornaallas.hu dorogallas.hu ZalaegerszegAllas.hu dunaharasztiallas.hu edelenyallas.hu godallas.hu gyalallas.hu gyomroallas.hu hajduhadhazallas.hu hajdunanasallas.hu hajdusamsonallas.hu Hírlevél küldés torokszentmiklosallas.hu
Google PageRank